داده آرا

کدینگ انبار ( کدگذاری انبار )

کدینگ انبار

تمام سازمان ها برای رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده سازمانی ، منابعی را در اختیار می گیرند. این منابع به طور کلی به سه دسته زیر تقسیم می شود :

سازمان ها برای مدیریت بهینه این سه دسته از منابع ابزارهایی را در اختیار می گیرند که به آنها نرم افزار های مدیریت منابع سازمان ( ERP ) یا سیستم جامع ( Total System ) یا سیستم اطلاعات مدیریت ( MIS ) اطلاق می شود. وظیفه هر یک از این ابزارها مدیریت ( جمع آوری ، ثبت و نگهداری ، تجزیه و تحلیل ، گزارش گیری ) اطلاعات بخشی از منابع سازمان می باشد. برای نمونه نرم افزار کارگزینی وظیفه مدیریت اطلاعات مربوط به نیروی انسانی ( پرسنل ) سازمان را برعهده دارد و نرم افزار حسابداری اطلاعات مربوط به هزینه ها و درآمد های سازمان را کنترل می نماید یا نرم افزار انبارداری وظیفه کنترل موجودی کالا های انبار را برعهده دارد.

در حوزه مدیریت کالا های در گردش ( منابع فیزیکی ) نرم افزار های متعددی وجود دارد که هر یک وظیفه مدیریت جنبه ای از اطلاعات کالا را در سازمان برعهده دارد. نرم افزارهای انبارداری ، نگهداری و تعمیر ( نت ) ، برنامه ریزی تولید ، اموال ، بهای تمام شده ، ( BOM ( Bill Of Material  و … از این نمونه می باشند. با اندکی تامل متوجه می شویم تمامی نرم افزار های اشاره شده در فوق به مدیریت بخشی از اطلاعات تراکنشی کالا می پردازند. مثلاً وظیفه نرم افزار اموال ثبت و نگهداری موقعیت کالا های پراکنده شده در سطح سازمان و پرسنل به کارگیرنده آن است یا نرم افزار BOM وظیفه ثبت و نگهداری کمیت کالا های مورد استفاده جهت تولید یک محصول خاص را برعهده دارد. و این در حالی است در اکثر سازمان ها روالی جهت مدیریت اطلاعات پایه کالا که عهده دار توصیف ویژگی های ذاتی کالا می باشد وجود ندارد و این در حالیست که تمامی نرم افزار های فوق مدیریت اطلاعات تراکنشی کالا را بر مبنای اطلاعات پایه کالا انجام می دهند. علی رقم آنکه هریک از نرم افزار های فوق ماژولی را تحت عنوانی مانند ” معرفی کالا ها ” ، ” تعریف کالا ها ” و … جهت انجام مدیریت اطلاعات پایه کالا ایجاد کرده اند مشکلاتی در حیطه مدیریت منابع فیزیکی سازمان وجود دارد که در زیر به برخی از آن اشاره می کنیم :

ممکن است برخی از سازمان ها برای رفع مشکلات فوق نسخه نرم افزار های مدیریت منابع فیزیکی خود را تغییر دهند. مثلا نسخه نرم افزار انبارداری یا بهای تمام شده خود را که از شرکت X تهیه کرده اند به نسخه انبارداری تهیه شده توسط شرکت Y تغییر دهند در حالی که علت و سبب بروز مشکلاتی از این دست در جایی دیگر است.

مدیریت اطلاعات پایه کالا های در گردش سازمان که تحت عناوینی همچون کدینگ انبار ( کدگذاری انبار ) یا کدینگ کالا در انبار ( کدگذاری کالا در انبار ) شناخته می شود راه حل رفع مشکلات فوق می باشد. اما چگونه ؟

بکارگیری و متناسب سازی روش های سازمان های با تجربه در حوزه مدیریت اطلاعات پایه کالا می تواند راه گشای ما در حل این قبیل مشکلات باشد. برای نمونه سازمان ناتو با تجربه ای بالغ بر ۷۰ سال در حوزه کدینگ کالا توانسته است اطلاعات پایه حدود ۳۶ میلیون کالا را جمع آوری ، ثبت و نگهداری نماید.